Весняна обрізка плодових і ягідних культур

Весняна обрізка плодових і ягідних культур

Весняна обрізка плодових і ягідних культур

Весняна обрізка плодових і ягідних

Плоди яблунь і груш з’являються на багаторічних пагонах. У слив, вишень, ліщини і плодових чагарників — На гілках минулого року. Знаючи це, садівник може без шкоди для врожаю проводити весняну обрізку саду.

7 основних правил обрізки

  1. Кращий час для цієї процедури в північних районах — рання весна, після закінчення сильних морозів. Завдяки цьому рані не підмерзають і на початку сокоруху швидко заростають. Зрізи повинні бути гладкими. Замазують їх садовим варом.
  • Пагони підрізають над очима, спрямованими назовні від крони, причому ріжуть зсередини назовні, так, щоб зріз починався з боку, протилежного вічка і на одній висоті з очком, але закінчувався трохи вище вічка.
  • Середні гілки, службовці продовженням стовбура, залишають довше інших.
  • Торішні пагони можна підрізати залежно від росту й цілі обрізки.
  • Коротку обрізку проводять на слаборослих деревах.
  • Тут гілки зрізують над 2-3 очком. Коротку підрізування застосовують на слабких, тонких гілках. Сильні ж гілки пускають довше або новішими не обрізають,

  • Середню обрізку застосовують при сильному зростанні. Пагони зрізають над 5-м очком.
  • Довга підрізування використовується для сильнорослих дерев. У цьому випадку залишають 7-8 і більше очок.
  • Ідеальна крона

    Всі сухі гілки треба вирізати до здорового місця. Якщо в кроні є порожнє місце, т. Е, простір, не заповнений гілками, то при обрізанні найближчу гілку підрізають над вічком, направленим у це вільний простір крони.

    Між гілками крони дотримуються рівновагу, щоб крона завжди зберігалася симетричною. Усі гілки, що ростуть усередину крони, вирізують дощенту.

    Добре сформована крона повинна мати не менше чотирьох основних гілок, з яких один пагін спрямований вгору і служить продовженням штамба. Інші три складають бічні гілки. При п’яти гілках крона виходить ще краще, але це в тому випадку, якщо у дерева міцний стовбур.

    Яблуня і слива ростуть в сторони, тому крона у них повинна мати кулясту форму.

    Груша зростає більше вгору, утворюючи пірамідальну крону.

    Прочищення крони фруктових дерев роблять спочатку щорічно, а при досягненні деревом 25-річного віку — один раз на два роки. Користь від очищення крони від безплідних і сухих гілочок очевидна: всередині крони стане світліше, вона буде добре провітрюватися.

    Гілки і гілочки

    Молодим деревам на освіту гілок потрібно 4-6 років.

    Коли на дереві вже сформувалися основні гілки крони, тоді з будь-яким основним втечею слід звертатися при обрізанні так само, як з окремим деревом. На такий гілці повинен бути втечу продовження і певне число бічних гілок. Всі ці пагони протягом 4-5 років слід, по можливості, підрізати так, щоб утворити справжні гілки 2-го порядку, прискорити і збільшити утворення плодових гілочок.

    Кожна з основних гілок після весняної обрізки пускає із залишених очок пагони, з яких повинні бути збережені лише ті, що спрямовані назовні. Всі інші видаляють виломлюванням нирок. Зайві гілки вирізують дощенту.

    На пагонах продовження основних гілок і пагонах 2-го порядку залишають кілька зайвих очок (більш довга обрізка), точно так само, як це роблять на гілках, службовців продовженням стовбура.

    Якщо буде помічено, що після весняної обрізки дерево занадто сильно пішла в ріст, то доведеться пальцями або гострим інструментом зняти верхню частину пагонів, тим самим обмеживши їх зростання вгору. Роблять це тоді, коли нижні частини пагонів вже одревесневелі, а верхівки їх ще м’які, трав’янисті. Роблять прищіпку не надто рано, але й не пізно, інакше з нижніх вічок розвинуться нові пагони.

    Підрізування гілочок на основних гілках і гілках 2-го порядку проводять, дивлячись по силі росту. Роблять це один раз, а не щорічно. У наступні роки обрізка буде полягати у видаленні тісно зростаючих гілочок на бічних гілках і переплітаються гілочок.

    Обрізка ягідних і плодових культур

    Обрізка вишень і слив не повинна бути сильною. Після процедури всі зрізи замазують садовим варом, щоб уникнути небезпечного для кісточкових камедетеченія.

    Ліщина краще не обрізати, оскільки пагони, пухкі від природи, після часткового видалення схильні засихати. У разі пошкодження пагонів морозами, не варто поспішати з обрізкою. Треба почекати момент, коли з залишився живим вічка розвинеться втечу, і після того, як він підросте, зрізати висохлу частину втечі.

    У малини сильні кореневі паростки на наступний рік дають більший урожай. А на дворічному пагоні цвітуть і приносять плоди лише гілки, що відходять знизу до висоти стебла, так що верхня його ¼ частина буває зазвичай безплідною. Навесні видаляють сухі гілки від дворічних пагонів, вже дали торік урожай.

    Потім з однорічних пагонів вибирають чотири кращих, а інші вирізують біля основи. Залишати більше число пагонів невигідно — виходить більше ягід, але дрібних і гіршої якості. Слід переконатися, чи здорові залишені для плодоношення пагони до того, поки не вирізані дрібні, але повноцінні пагони, які можуть їх замінити.

    Стебла, пошкоджені морозами, мають розтріскану кору. Чотири кращих торішніх втечі укорочують на їх довжини.

    Аґрус приносить ягоди на однорічних гілках помірного зростання по всій їх довжині. Тому такі гілки зберігають. Вирізують навесні старі безплідні пагони біля основи.

    Для освітлення куща видаляють також слабкі однорічні гілочки.

    Кущі смородини можна стригти у вигляді шпалери, піраміди або створювати кулясту форму. Роблять це в кінці березня або початку квітня. Але до такої форміровке кущ повинен бути підготовлений попереднім влітку — у червні-липні, коли прищипують верхівки неправильно зростаючих пагонів.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!