Солі в сечі: особливості та діагностика

Солі в сечі: особливості та діагностика

Солі в сечі: особливості та діагностика

Коли людина здає аналіз сечі, лаборанти перевіряють його на наявність або відсутність декількох показників, що характеризують захворювання систем і органів. Одним з таких показників є солі в сечі, які, коли сеча відстоюється, починають випадати в осад. Коли концентрація солей висока, осад утворюється в будь-якому випадку.

У сечі може переважати або кисла, або лужне середовище. Якщо сеча кисла, тоді в ній можуть виявити такі солі, як кристалики сечової кислоти, оксалати і урати. Коли сеча має лужну основу, осадом випадають тріпельфосфатние солі, аморфні фосфати, фосфатурия.

Наявність солей лужної основи в осаді свідчить про розвиток сечокам’яної хвороби.

Не слід виключати того, що солі в сечі, причини яких багато хто бачить тільки в захворюваннях, можуть з’являтися в результаті прийому в їжу тих чи інших продуктів. Так, кристали сечової кислоти можуть бути результатом прийому в їжу великої кількості м’ясних продуктів, а також при сильному потовиділенні і низькому рівні споживаної рідини.

Коли у людини в сечі з’являються урати, їх можна побачити неозброєним оком. Солі в сечі такого роду з’являються при лихоманці, лейкозі, а також при величезну втрату рідини, що буває при діареї, блювоти і рясному потінні.

Наявність оксалатів у сечі може бути викликане вживанням щавлю, яблук, помідорів і апельсинів. Коли ж їх кількість перевищує допустиму норму, це свідчить про розвиток сечокам’яної хвороби або цукровому діабеті. Також причинами можуть бути отруєння антифризом і гальмівною рідиною. Як правило, більшість хворих, у яких в сечі діагностували стійке наявність оксалатів, хворіють на пієлонефрит.

Також може бути причиною наявності цих солей хвороба Крона, виразковий коліт, хронічна недостатність вітаміну B6, а також надмірне вживання аскорбінової кислоти. Основним способом зниження рівня оксалатів у сечі є сувора дієта:

  1. Виключення з раціону харчування шоколадних продуктів, щавлю, цитрусових, будь смородини, шипшини, а також аскорбінової кислоти і м’ясних бульйонів.
  2. Дозволено їсти фрукти, молочні продукти, сметану, рослинне і вершкове масло, пшеничний хліб.
  3. З медикаментів призначають прийом магнію і вітаміну B6.

Трипельфосфатов можуть з’явитися як результат вживання виключно рослинної їжі, а також при циститах. Аморфні солі в сечі також стають результатом постійного рослинного раціону. Також це може бути приводом для діагностики каменів у нирках і циститу.

Слід пам’ятати, що сеча сама по собі – це розчин солей. Коли ж якісь солі випадають в осад, це говорить про їх надмірному вмісті. Якщо солі в сечі перевищують конкретну норму, це може говорити про порушення роботи якихось органів.

Як правило, перед здачею аналізу сечі потрібно провести певну підготовку. Насамперед, за добу до здачі аналізу категорично заборонено вживати овочі і фрукти, здатні змінити колір сечі. І не можна приймати сечогінні медичні препарати. Перед здачею аналізу потрібно провести гігієнічні процедури з очищення статевих органів. Це пов’язано з тим, що в сечу можуть потрапити мікроорганізми потових залоз. Жінкам не можна здавати аналіз сечі в період місячних.

Здавати потрібно ранкову сечу.

Можна намагатися діагностувати солі в сечі, симптоми яких проявляються у вигляді больових відчуттів або домішки крові, за допомогою проведення так званих кількісних сечових проб (додаткових аналізів сечі, наприклад, по Нечипоренко). Однак їх результати можуть свідчити тільки про проблеми з нирками. А інші чинники, в результаті яких з’являються солі в сечі, вони не висвітлюють.

Основним критерієм визначення солей в сечі, їх концентрації та видів є тільки клінічний аналіз.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!