Роздуми про сенс життя

Роздуми про сенс життя

Роздуми про сенс життя

У чому сенс життя? Навіщо ми живемо на землі? У чому наше призначення?

Ці питання. я думаю, задавав собі кожна людина. Але наша сучасна життя так стрімка, що люди часом не замислюються і не розмірковують над цими питаннями.

Разом з тим, пошук відповідей на ці питання може змінити людину, змусити побачити те, що було приховано від нього.

Люди живуть, займаючись професійним ростом, кар’єрою. Інші дбають про матеріальне благополуччя (квартири, машини, і т.д.). Треті вважають, що сенс життя – це сім’я і діти.

Мабуть, останнє твердження, дійсно. найголовніше. заради чого варто жити.

Адже діти – це наше щастя, радість і опора в старості. Однак, є сім’ї, які. на жаль, не можуть мати дітей. Їх життя безглузде? А життя людей, у яких одна дитина більш безглузда, ніж життя багатодітних батьків?

Матеріальне благополуччя і міцна багатодітна сім’я – це найважливіші цінності

нашому житті, я вважаю. Але не це є вищим сенсом життя. Ми народжуємося, створюємо сім’ю, заводимо і виховуємо дітей, створюємо матеріальні блага, старимся, вмираємо. Те ж саме станеться з нашими дітьми.

Якщо наше призначення в цьому, то це занадто примітивно.

Матеріальне благополуччя, кар’єра, діти – все це так чи інакше служить для задоволення наших тілесних потреб, для задоволення нашої плоті, все це пов’язано з земним життям. Це мало б вищу цінність, за умови, що наше життя закінчується після тілесної смерті.

А як же наша душа? Адже вона існує. Вона нематеріальна, її не можна побачити, помацати. Але її можна відчути. Не дарма ми говоримо «душевна людина», «зроблено з душею», Вкладаючи в ці слова те, що ми відчуваємо серцем.

А що, якщо душа і є те, заради чого варто жити? Може бути те, в якому стані у людини душа, чи піклується про неї людина і як дбає – це і є сенс життя. Якщо повірити й усвідомити те, що душа не вмирає після тілесної смерті людини, тоді буде зрозуміла вся безглуздість кар’єрних устремлінь людини, її жага матеріальних благ з одночасним відсутністю турботи про свою душу. Довести, що душа є у людини і що вона безсмертна складно.

Потрібно в це повірити. Євангеліє – ось доказ того, що душа є і що вона безсмертна. Всі знають, що Євангеліє існує, але не всі його читали.

У людини є вибір: жити не піклуючись про свою душу і померти після тілесної смерті, або мати вічне життя, зберігаючи свою душу в чистоті. Якщо людині скажуть: «Підеш наліво – помреш, підеш направо – будеш жити вічно». Куди піде чоловік. наліво або направо? Напевно, направо, адже вічне життя краще, ніж смерть? Але люди не вірять або не хочуть вірити і вибирають згубний шлях. Може бути це пов’язано з тим, що для того, щоб мати вічне життя потрібно багато попрацювати?

Необхідна щоденна, щогодини, щохвилини робота над собою. Утримувати свою душу в чистоті і бути відзначеному вічного життя непросто. Як цього досягти?

Утримувати свою душу в чистоті, вірити в безсмертя душі і не бути з Богом – неможливо. Потрібно ходити до Церкви – Храм Божий, сповідатися, причащатися, молитися. Це важко, людина повинна сама відчути в собі цю необхідність і потреба.

Є думка, що можна не відвідувати Храм, не брати участь у Таїнствах, але разом з тим бути духовно-моральною людиною. Дійсно, людина може здійснювати хороші, добрі вчинки, бути хорошим сім’янином і вважатися високо моральним. Але якщо ця людина не буде ходити в Храм, сповідатися і причащатися. він не зможе зберегти свою душу в чистоті, тому що. наприклад, засудивши, мимоволі, когось в своїх думках, ця людина начебто не зробив нічого поганого.

Однак, це гріх, який може викликати ще більший гріх. І ця людина, на подив оточуючих, раптом, під впливом цього гріха, може зробити низький і аморальний вчинок.

Чим відрізняються віруючі люди від невіруючих? Зовні нічим не відрізняються: вони разом їздять у громадському транспорті, ходять в магазини, працюють, відпочивають. Але в своїх вчинках і поведінці вони можуть відрізнятися.

Так, я думаю, віруюча людина більш уважний до людей і до своїх вчинків. Часто у віруючої людини міцна, здорова, багатодітна родина. Віруюча людина рідко здійснює протиправні, аморальні вчинки, оскільки у нього є почуття, зване страх Божий. Ні, це не той панічний мирської страх, який, напевно, кожен з нас відчував. Це відчуття того, що Бог поруч і всі наші вчинки і думки у нього як на долоні. Так чому ж погано бути віруючим? І чому люди не ймуть віри?

Може це банальна лінь? Адже віруюча людина накладає на себе певні обмеження.

Я порівнював наше життя з багаторівневою комп’ютерною грою, де ти або потрапиш на наступний рівень, або ні. Це залежить від того, що ти робиш і як, перебуваючи в грі. Так і в нашому житті: твоє життя може бути закінчена на земному рівні, але є можливість перейти на більш високий рівень, небесний.

Підводячи підсумок, хочу сказати, що матеріальне благополуччя, кар’єра, багатодітна сім’я в поєднанні з постійною турботою про чистоту своєї душі – ось сенс життя кожної людини. Можливо, те, що я написав, є спірним, може бути хтось зі мною погодиться. Сподіваюся, що мої думки будуть цікаві і корисні.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!