Раціональне харчування

Раціональне харчування

Раціональне харчування

Раціональне харчування — найважливіша складова здорового способу життя. Тільки знайти об’єктивну науково обґрунтовану інформацію про цей предмет досить складно. Чималу роль відіграло подорожчання медичних послуг і повсюдне поширення всіляких альтернативно-оздоровчих методик. Ось і виходить, що дуже багато людей вірять, що раціонально їсти якомога менше, або одні овочі, або тільки м’ясо, або якісь корисні «суперпродукти». У медичній енциклопедії предмет визначається як збалансований різноманітний раціон, відповідний потребам людини в певний момент його розвитку.

З цього ми і будемо виходити.

Основи раціонального харчування

Основи раціонального харчування періодичність прийомів їжі, різноманітність і збалансованість меню, якість продуктів. Скільки разів на добу потрібно їсти і чи так уже важливо снідати і «не їсти після 6»? Більшість дієтологів вважає, що сніданок «заводить» метаболізм і заповнює енергію, витрачену на відновлення під час сну. Тому вкрай важливо не обмежуватися розчинною кавою з булочкою, а з’їсти фрукт, натуральні зернові або якісний сир або йогурт. Втім, прихильники методики Поля Брегга вважають, що є вранці безглуздо і навіть небезпечно.

Спочатку, на їхню думку, слід спалити калорії за допомогою спорту або фізичної праці, а потім поїсти фрукти або овочі.

Сучасна наука про харчування рекомендує сідати за стіл 4-5 разів через кожні 3-4 години і їсти не більше того обсягу, який поміщається в чашечці з складених долонь ваших рук. Втім, ряд лікарів кажуть, що для людини, яка веде сидячий спосіб життя, цілком достатньо сніданку, обіду і вечері, з інтервалами в 5 годин між ними.

В основі раціону повинні лежати сезонні овочі та фрукти, каші з цільного зерна. Щось із цього списку слід вживати в кожний прийом їжі. Необхідний організму і білок 3 порції м’яса, риби, яєць, бобових або молочних продуктів щодня. Збільшити частку білка слід худне, дітям і спортсменам. Потрібні і корисні жири — заправляйте салати рослинним маслом, їжте по 20-30 г горіхів на добу.

Всі інші продукти — солодощі, напівфабрикати, випічка, алкоголь повинні з’являтися на столі не частіше 2 разів на тиждень.

Раціональне харчування — зразкове меню

Зразкове меню складено з використанням рекомендацій ВООЗ.

Сніданок: стакан води, через 20 хвилин 300 г каші з 1 столовою ложкою масла, свіжий фрукт. Через 20 хвилин — чай ​​або каву.

Другий сніданок: фрукти, молочні продукти без цукру, горіхи.

Обід: порція риби або м’яса, крім жирної свинини і баранини, 200-300 г відвареної картоплі або будь-якого гарніру з крупи, можна замінити хлібом, овочевий салат з рослинним маслом.

Полудень: 1 солодкий фрукт, 100-200 г молочних продуктів зі зниженим вмістом жиру.

Вечеря: 100-200 г зернових, 200-300 г салату і порція м’яса або риби.

Пити слід як мінімум 2 л чистої води в день, чай і кава — не більше 2 чашок на добу.

Значення раціонального харчування

Грамотно складений раціон профілактика більшості захворювань. Стосовно до проблеми зайвої ваги можна сказати, що відмова від напівфабрикатів, випічки та інших продуктів, що містять одночасно цукор і жир, може допомогти в подоланні тяги до переїдання. Простіше кажучи, збалансований раціон «навчить» вас є стільки, скільки потрібно організму і не накопичувати жирові відкладення.

Однак проблема полягає в тому, що подібне харчування не є соціальним пріоритетом — мало який начальник буде радий постійним обідів і перекушування. рідко хто може виділити час і гроші, щоб купувати продукти високої якості. Крім того, більшість рекомендацій по раціональному харчуванню призначені для людей, які підтримують стабільну активність протягом дня і здійснюють як мінімум 10000 кроків на добу. В іншому випадку, слід зменшити кількість їжі, щоб не набрати вагу.

Дотримуватися чи ні такого стилю харчування — глибоко особисте питання, однак якщо ви зважилися змінити звичний раціон на користь здорового — знайте, що нагородою вам стане краще здоров’я, більш високий рівень енергії і струнка фігура.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!