Профілактика карієсу

Профілактика карієсу

Профілактика карієсу

Карієс — це руйнування тканин зуба — широко поширене захворювання.

Причин, що викликають карієс, дуже багато:

• тривале збереження зубного нальоту в трудноочіщаемих місцях зубів;

• часте вживання легкозасвоюваних вуглеводів (солодощів);

• мікротріщини емалі, що виникають при різкій зміні гарячої та холодної їжі, при механічних

• пошкодженнях твердими предметами, курінні, вживанні занадто гострої їжі;

• неповноцінне харчування;

• мінеральна незбалансованість питної води даній місцевості тощо.

Профілактика карієсу зводиться до усунення його причин, налагодженню правильного харчування, дотримання особистої гігієни.

Профілактика карієсу повинна починатися з самого раннього дитинства. Карієс молочних зубів може переходити на постійні зуби. З моменту прорізування зубів у дитини дошкільного віку слід приділяти особливу увагу правильному вітамінізоване харчування, привчати дитину чистити зуби, полоскати рот кип’яченою водою після їжі.

Старшим школярам і дорослим бажано чистити зуби 2 рази на добу: вранці і ввечері після вечері. На ніч після чищення бажано випити ковток несолодкого компоту або кефіру для придушення розвитку в порожнині рота шкідливих мікробів, поліпшення функціонування кишечника і слинних залоз.

Тільки нормальна, повноцінна слина впливає на правильне дозрівання емалі зубів у дитинстві, а це сприяє стійкості до захворювання і надалі. Завдяки слині у молодій емалі відбувається синтез фторапатитов та інші реакції, що сприяють зростанню і зміцненню твердості зубів.

Карієс не розвивається без мікробів. Мікроби, що знаходяться в зубному нальоті, стаючи шкідливими, коли тривало і у великій кількості впливають на емаль зуба. Виробляються бактеріями органічні кислоти сприяють утворенню білих плям — провісників карієсу.

Тому так важливо щодня чистити зуби, щоб механічно видаляти швидко розростаються колонії мікроорганізмів — зубний наліт.

Кращим засобом для лікування і профілактики карієсу є ріпчаста і зелена цибуля.

У добре промитої цибулини низько зрізують кореневу мочку і зрізаною площиною кореневої мочки один раз на добу протирають зуби і ясна. Фітонциди і речовини, що знаходяться в кореневій мочці цибулі, благотворно впливають на структурну тканину зубів і навіть сприяють зникненню білих плям і мікротріщин в емалі.

Пір’я зеленої цибулі дрібно нарізають, товчуть в емальованому чашці дерев’яним товкачем, додають за смаком сіль і свіже рослинна олія. Беруть чайну ложку подрібненої маси, наносять на скибочку хліба і з’їдають після обіду.

Можна застосовувати також часник і хрін. Для цього часточкою часнику або хрону натирають поверхню зубів, не торкаючись ясен. Очищену часточку часнику або "циліндрик" хрону зі шкіркою перед натиранням вмочають кінцем у соняшникова, лляна, конопляне або кукурудзяна олія.

Таку профілактику слід проводити ранньою весною або до кінця зими.

У різних регіонах поширеність карієсу нерівномірна. Це пояснюється рядом факторів. Найбільш важливий з них — вміст мінеральних солей у воді та їжі.

Лікування карієсу в більшості випадків зводиться до видалення уражених ділянок твердих тканин зуба і відновлення його анатомічної форми різними пломбувальними матеріалами. Несвоєчасне лікування карієсу призводить до різних ускладнень, нерідко до втрати зубів у результаті запалення навколишніх тканин. Однак навіть своєчасне лікування карієсу зубів не може повністю вирішити проблему його ліквідації.

Вирішальну роль у боротьбі з карієсом зубів, безсумнівно, визнана зіграти профілактика. Важливу роль у профілактиці карієсу грає мікроелемент фтор. У навколишньому нас середовищі фтор поширений досить широко.

Основна кількість фтору надходить в організм з питною водою.

Найефективнішим і найбільш вивченим є штучне збагачення фтором питної води. На підставі епідеміологічних досліджень оптимальною була визнана концентрація фтору в питній воді близько 1 мг на 1 л (0,7-1,5 мг / л). Така кількість фтору у воді надає хороший протикаріозний ефект і не викликає жодних побічних патологічних явищ, т. Е. Є фізіологічним.

Крім фторування питної води фторують кухонну сіль, молоко, хліб, інші продукти харчування. Фторированной молоко особливо корисно дітям молодшого віку, раціон яких складається в основному з молочних продуктів.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!