Підвищена чутливість зубів, її причини і лікування

Підвищена чутливість зубів, її причини і лікування

Підвищена чутливість зубів, її причини і лікування

Підвищена чутливість зубів до температурних, механічних і хімічних подразників супроводжує багато захворювань: карієс, пародонтоз, ерозію і гіпоплазію емалі. Однак, виникнення неприємних, а, часом, і сильно хворобливих симптомів можливо і без видимих ​​порушень структури емалі та дентину.

Лікарі-стоматологи розрізняють три види ураження при гіперестезії: коли реакція проявляється тільки при температурному впливі ( чутливість зубів на холодне-гаряче ); коли до реакції на температурний подразник додаються больові реакції на хімічний вплив (гостре, кисле та ін.); і третя стадія визначається виникненням болю на будь-який подразник.

Підвищена чутливість зубів не тільки заподіює страждання, вона сильно заважає лікуванню хворого, оскільки утрудняє всі стоматологічні маніпуляції. Больові відчуття можуть мати різний характер: від ниючий до різкого болю і виявлятися як в області цілої групи зубів, так і в районі окремого зуба. У більшості випадків зустрічається гіперестезія системна (генералізована), що виникає у зв’язку з функціональними збоями в роботі організму. Її причинами можуть стати різні перенесені захворювання, нестача в організмі необхідних мінеральних речовин (порушення фосфорно-кальцієвого обміну) і, навіть, нервовий стрес.

Несистемна (обмежена) гіперестезія зачіпає окремий зуб і обумовлюється дефектами емалі та дентину.

Підвищена чутливість зубів: причини

Механізм виникнення гіперестезії простий: в силу різноманітних причин зубна емаль стоншується, відкриваючи маленькі канальці, розташовані в дентин шарі. Ці канальці ведуть безпосередньо до пульпи і зубного нерву, і, якщо вони оголені, будь-який зовнішній подразник викликає дискомфортні відчуття і біль. До пошкодження зубної емалі можуть призвести різні причини.

• Неправильне харчування не забезпечує організм речовинами і мінералами, необхідними для підтримки нормального стану емалі, а надмірне вживання цукерок, солодкої газованої води і кислих продуктів призводять до порушення PH-балансу і хімічного руйнування захисного шару.

• Жорстка зубна щітка і зубні пасти з абразивними елементами механічно ушкоджують емаль, провокують атрофію тканин ясен, в результаті якої може оголитися шийка зуба.

• Недотримання правил гігієни при догляді за порожниною рота і несвоєчасне звернення до стоматолога, при виникненні проблем із зубами — ще одна причина хворобливої ​​чутливості. Сюди ж можна віднести звичку стискати зуби, гризти нігті і т.д. які призводять до утворення тріщин і порушення цілісності емалі.

• Чутливість зубів на холодне-гаряче може бути результатом запалення зубного нерва або пульпи. Виникнути воно може після лікування зуба у стоматолога або після прийому холодної їжі. Якщо біль не походить протягом декількох днів, ясна опухла, з’явився набряк — це ознака абсцесу (серйозного запального процесу) і вам необхідно терміново звернутися до лікаря.

Чутливість зубів: лікування

Лікування призначається після визначення причини підвищеної чутливості зубів. Спочатку стоматолог проведе загальний огляд порожнини рота, виявить і усуне пошкодження зубів: дефекти емалі, карієс, пульпіт, зубний камінь. Після цього завдасть на зуби ремінералізующая препарати або спеціальний лак, що закриває мікропори в зубної емалі.

Завдяки високому вмісту фтору, вони підвищать поріг чутливості нервових волокон і наситять тканини фосфором, кальцієм і магнієм. Для кращого проникнення лікувальних препаратів в зубні тканини використовується іонофорез — фізіотерапевтичний метод введення лікарських розчинів за допомогою слабких розрядів гальванічного струму. Після цього пацієнт може продовжувати лікування самостійно, за допомогою спеціальних насадок-кап з десенсибилизирующими (знижувальними чутливість) речовинами.

Не дайте зубам "розчулитися"

Підвищену чутливість зубів, про причини яку ми розповіли вище, можна запобігти, дотримуючись ряд простих правил:

— Зверніть увагу на раціон свого харчування. уникайте кислих і цукровмісних продуктів і напоїв, приділіть більше уваги продуктам, до складу яких входить вітамін А (печінка, яйця, морква), кальцій і фосфор (молоко, сир, морська риба). Намагайтеся після кожного прийому їжі прополоскати рот.

— Придбайте зубну щітку з м’якою щетиною, чистіть зуби без сильного натискання і різких рухів. Не зловживайте пастами з відбілюючим ефектом — абразивні речовини сприяють стиранню зубної емалі. Користуйтеся спеціальними лікувальними пастами, що містять сполуки калію та фтору, вони зменшують чутливість дентинного шару.

— Обережніше ставитеся до відбілюючим процедурам, самий щадний метод при підвищеної чутливості зубів — Ультразвукове або лазерне відбілювання. І не забувайте про профілактичному огляді ротової порожнини — кабінет стоматолога необхідно відвідувати раз на півроку.

Світлана Крутова

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!