Печія при вагітності

Печія при вагітності

Печія при вагітності

Проблеми зі здоров’ям, що виникають протягом 9-ти місяців, псують настрій не однієї майбутній мамі. Відчуття болісного печіння за грудиною або під ложечкою знайоме багатьом жінкам. Ще з незапам’ятних часів цей стан називалося древніми греками pyrosis, що в перекладі означає «вогонь».

Щоб не потрапити в число «вогнедишних» вагітних досить підкоригувати свій спосіб життя і ввести в раціон корисні продукти.

Чому виникає печія

Багато хто до цих пір вважають, ніби печіння в стравоході відбувається тому, що в крихітки, зростаючого у мами в животику, починають з’являтися волоссячко. Є ще одна версія, нібито печія розвивається на тлі того, що батьки чекають, наприклад, дівчинку, а під серцем у мами – хлопчик. Однак подібні «гіпотези», Зрозуміло, не мають під собою ніякого наукового обгрунтування.

Все більше медиків вважають, що головні причини нездужання криються у фізіологічних особливостях.

Малюк стрімко росте і здавлює внутрішні органи мами. В результаті, кислота з пригніченого шлунка виливається в нижній відділ стравоходу, дратуючи його ніжну слизову. Чому ж стравохід відкритий?

Це відбувається під впливом гормону прогестерону, який розслаблює тонус м’язів, і аварійна евакуація вмісту шлунка стає можливою.

Найчастіше печія починається через деякий час після їжі, а печіння може тривати як кілька хвилин, так і годинник, багаторазово повторюючись.

Звичайно, вплинути на ці фактори навряд чи вдасться. А ось відкоригувати і збалансувати своє харчування ви при бажанні зможете.

Дієта без помилок

Легкозасвоювані страви і корисні напої – кращі засоби у боротьбі з печією. Харчуйтеся дрібно. 5-6 разів на день, їжте невеликими порціями – і недуга обов’язково відступить, навіть і не сумнівайтеся!

Віддавайте перевагу продуктам, приготованим на пару. запеченим в духовці чи вареним. Вони набагато легше перетравлюються в шлунку.

Зробіть так, щоб на вашому столі завжди було молоко, вершки, сир, парові омлети, відварене м’ясо, риба, вершкове і рослинне масло, мінеральна вода без газу.

Це – харчові антациди. які володіють лужною реакцією і нейтралізують кислоту в шлунку. Обов’язково включіть в меню печені яблука – вони відмінно абсорбують кислоту.

Обов’язково введіть в харчовій репертуар варений буряк і чорнослив, щоб не допустити запорів. оскільки внутрішньочеревний тиск сприяє викиду кислого шлункового вмісту в стравохід.

Наша мама-форумчанка safoo розповідає : «Слідувала таким рекомендаціям і печія була кілька разів і пару ночей: їла часто і маленькими порціями; за годину до сну намагалася нічого не їсти, хіба що яблучко або йогурт; після їжі — відпочивала, АЛЕ ні в якому разі не нахилялася і не лягала; пила молоко (в самих крайніх випадках, тому що ненавиджу молоко, але допомагало); розжовувала сирої фундук до кашки і ковтав — допомагає! Ще мені чомусь допомагали зелені яблука, але у всіх вони викликають зворотну реакцію».

Виключаємо шкідливості

Відмовтеся від смажених і жирних страв. провокуючих додаткове розслаблення сфінктера, який відокремлює шлунок від стравоходу.

Утримуйтеся від гострих приправ і соусів, виключіть продукти, що містять грубу клітковину (Білокачанна капуста, редис, редька, ріпчаста цибуля і часник), гриби, горіхи, чорний хліб, шоколад, тваринні жири.

Багато хто намагається «загасити пожежу» за допомогою прохолодного морозива. Але вони помиляються, так як складові ласощі аж ніяк не сприяють тому, щоб недуга пропав. Навпаки, після його вживання печія, найчастіше, виявляється з новою силою.

Хочете дійсно позбавитися від неї? У цьому допоможе молочний коктейль з бананом. Якщо перед приготуванням молоко охолодити, задоволення отримаєте не менше, ніж від смачного морозива, а користі – набагато більше.

Не рекомендується заїдати печію кислими фруктами і ягодами. Підвищена кислотність шлунка – перший супутник печії. Чорний список доповнюють продукти, що підсилюють бродіння: бобові (квасоля, горох), а також виноград.

До цих пір балуєте себе каву і газованою водою? Повірте, малятку таке питво не подобається, та й неприємні симптоми печії ці напої теж провокують. Спробуйте ароматний чай з ромашки – це корисний напій позбавить вас від неприємного печіння, і пити гарячим його зовсім не обов’язково.

Можна додати в чай ​​кубик льоду, часточку лимона і…насолоджуватися!

Наша мама-форумчанка счастлівая_мамуля розповідає : «Я мучуся з печією вже з 24 тижня. і тут дізнаюся, що є диво-засіб. Мені Ренні, Смекти і Маалокс вже набридли, як подумаю, що їх треба приймати, щоб прибрати вогонь всередині — нудить. Засіб простий: купуємо пляшку Боржомі з газом скляній з кришкою.

Коли пече — робимо 2 ковтки і закриваємо, спостерігаємо, як змінюється самопочуття. Залишається, вибачте, відрижка, а гіркота і вогонь йде. Ношу пляшку з собою, рецепт дізналася тільки вчора, і сьогодні активно ним користуюся».

У правильному режимі

Хоча збалансоване харчування – один з основних методів боротьби з печією, не варто забувати і про інших, не менш важливих. Адже комплексне вирішення проблем гарантує позитивний результат.

Ось кілька простих порад. які допоможуть якщо не позбутися, то мінімізувати прояв недуги.

Створіть собі максимально комфортні умови для сну і неспання.

Намагайтеся здійснювати прогулянки не пізніше ніж через дві години після прийому їжі – це прискорить перехід їжі зі шлунка в кишечник і запобіжить запори.

Для офісу і удома підбирайте речі вільного крою. не здавлював живіт. Не варто думати, що в них ви будете негарною, існує маса елегантних моделей для вагітних.

Гастроентеролог Ольга Добота розповідає. «Гасити печію розчином харчової соди – недоцільно. По-перше, при взаємодії з шлунковим соком сода утворює вуглекислоту, що володіє яскраво вираженим сокогонним дією: відбувається виділення додаткової порції соляної кислоти, і печіння відновлюється з новою силою. По-друге, легко всмоктуючись у кров, сода викликає небезпечне порушення кислотно-лужного балансу, що може посилити набряки, і без того не рідкісні в другому і третьому триместрі вагітності».

Вечеря робіть легким. без м’ясних страв. Не лягайте спати відразу після вечері, а почекайте близько 2 годин.

Узголів’я ліжка по можливості варто трохи підняти – в такому положенні вміст шлунка не потрапить в стравохід, і не буде дратувати слизову.

Виключіть глибокі нахили вперед. наприклад, щоб надягти або застебнути взуття. Краще повільно присісти або попросити рідних зробити всі необхідні маніпуляції.

Гімнастичні вправи, що вимагають напруги черевного преса – не для вас.

Уникайте носіння тугих поясів і корсетів. Іноді навіть бандаж може спровокувати печію.

Гризіть звичайні смажене насіння соняшнику. Крім «антіізжогового» ефекту вони сприяють еластичності шкіри.

Сподіваємося, вам допоможуть наші поради.

Бажаємо здоров’я вам і малюку!

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!