Куліш пшоняний — корисні рецепти. Як правильно приготувати …

Куліш пшоняний - корисні рецепти. Як правильно приготувати ...

Куліш пшоняний — корисні рецепти. Як правильно приготувати куліш пшоняний

29 листопада 2007

Куліш – густа страва на основі пшона. Одні вважають це блюдо супом, інші – кашею. Вся справа в тому, скільки покласти пшона і додати води.

Якщо подобається юшка, то варіть інгредієнти у великій кількості бульйону. Якщо до душі густа маса, то зменшите об’єм рідини.

Колись пшоняне страва була вельми популярне в Росії. Але потім про нього забули. І лише турботливі бабусі годували своїх онуків кулешем. Однак у наші дні ситуація змінюється. Жителі великих міст знову звертаються до рецептів старовинного блюда, щоб поліпшити здоров’я. Адже в пшоні містяться мікроелементи, що сприяють виведенню токсинів і шлаків з організму.

Тому фахівці всім радять регулярно споживати такий продукт.

Пшоняний куліш

Перший варіант страви відноситься до пісної кухні. І для нього потрібні: півсклянки пшона, 2 шт. картоплі, топінамбур, ¼ ріпи, стакан квашеної капусти, морквина, цибулина, кисле яблуко, 1 л води, лаврове листя, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. рослинного масла.

Наповніть каструлю водою і поставте її на вогонь. Після закипання опустіть туди нарізаний кубиком картопля, топінамбур і лаврушку. Через 5 хвилин додайте пшоно, звільніть вогонь і залиште варитися.

На сковороді в рослинному маслі тушкуйте цибулю, часник і моркву. Потім додайте ріпу і квашену капусту. Готову суміш опустіть в бульйон. Відразу ж покладіть туди терте яблуко. Коли всі інгредієнти зваряться, посоліть куліш, поперчіть і прикрасьте зеленню.

Дайте настоятися страві 15 хвилин і подайте на стіл. Смачного!

Для приготування м’ясного страви знадобиться 200 г свинини, сало, 100 г крупи, 3 шт. картоплі, морква, цибуля, сіль, зелень, лаврове листя, чорний перець.

У воду покладіть шматки м’яса і поставте на плиту. Коли воно звариться, дістаньте і відставте убік. У киплячий бульйон відправте крупу. Через 15 хвилин додайте до неї картоплю.

У цей час обсмажте моркву і цибулю на салі. Все це киньте в бульйон, посоліть і поперчіть. Киньте лавровий лист. В кінці приготування додайте м’ясо, часник і зелень.

Страва готова!

Рада

Пшенка зберігається менше, ніж яка-небудь інша крупа. Полежавши тривалий час продукт набуває гіркуватий смак. Щоб позбутися його, треба крупу спочатку ошпарити, а потім просушити на сковорідці.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!