Ковбаса свиняча домашня

Ковбаса свиняча домашня

Ковбаса свиняча домашня

  • 1 кг свинини
  • 2-3 головки ріпчастої цибулі
  • 1 часточка часнику
  • сіль
  • перець чорний мелений
  • подрібнені мускатний горіх
  • лавровий лист
  • майоран,
  • Свинину разом з ріпчастою цибулею пропустити через м’ясорубку, але краще ретельно порубати ножем, щоб були дрібні шматочки м’яса; приєднати дрібно посічений часник і прянощі, приправи. Крім солі і чорного меленого перцю в ковбасний фарш можна додати подрібнені в ступці або кавомолці лавровий лист, сушений майоран (його інакше називають ковбасна трава), любисток, чебрець, мускатний горіх, який треба зішкребти ножем у вигляді найтоншої як пил стружки. Все ретельно перемішати.

    Наповнити фаршем підготовлені свинячі кишки, кінці туго перев’язати ниткою, укласти в сковороду колечком (спіраллю), наколоти ковбасу голкою, щоб випустити незмінно потрапляють при набиванні бульбашки повітря, інакше при обсмажуванні можуть бути розриви оболонки.

    Ковбасу запекти в духовці з обох сторін, періодично поливаючи соком, що виділяється. Якщо соку мало, -додав трохи води, але краще сухого вина, можна також збризнути соком лимона або граната — це поліпшить смак, аромат і зовнішній вигляд страви.

    Обсмажену рум’яну і ароматну домашню ковбасу подавати до різдвяного столу, як кажуть, “з пилу, з жару”, Із смаженою або відварною картоплею, домашніми разносолами, великою кількістю свіжої зелені, червоним солодким перцем, огірками та помідорами, запивати благородними напоями.

    На замітку

    Для приготування ковбаси в домашніх умовах необхідні кишки щойно вбитих домашніх тварин або консервовані, переважно свинячі або баранячі.

    Кишки ретельно вичистити і вимити зовні і зсередини, вивернувши їх навиворіт. Добре вичищені кишки прозорі як лист пергаменту, саме ця прозорість повинна бути еталоном їх чистоти. Далі треба перевірити їх цілісність, надувши повітрям або наповнивши водою. Таким чином можна визначити порізи, проколи і, відбракувавши пошкоджені, відразу ж їх використовувати.

    Цілі, без будь-яких вад, можна законсервувати і зберігати рік і більше в домашньому холодильнику. Для консервування вичищені і “ретельно промиті кишки покласти в скляну банку і посипати сіллю .так рясно, щоб вона не розтанула. Банку щільно закрити кришкою і зберігати в холодильнику на верхній полиці, використовуючи по мірі необхідності.

    Свинячі кишки можна купити на ринку.

    Свинячі кишки йдуть на приготування ковбас з різними начинками: з яловичини і свинини (1: 1), з однієї свинини, з м’яса нутрії, а також зі всілякими наповнювачами — лівером, субпродуктами, кашами і т.д.

    З баранячих кишок добре виходять сосиски або тонкі ковбаски типу “мисливських сосисок”. Ковбасу можна запекти в духовці або відварити і є відразу ж, її можна в’ялити, коптити, залити розтопленим жиром (смальцем) і зберігати в холодильнику, скільки буде потрібно.

    За смаком домашні ковбаси перевершують ковбаси промислового виробництва та інші фабричні делікатеси. Хоча варто зауважити, що виготовлення ковбас будинку — справа копітка і, крім знання техніки і секретів цього ремесла, вимагає неабиякого терпіння і витримки.

    рецепт Ковбаса свиняча домашня надіслав шеф-кухар Ольга Угодіна

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!