КОРИСТЬ бджолиного меду. ЯК ВИБРАТИ, ВЖИВАТИ І ЗБЕРІГАТИ БДЖОЛИНИЙ МЕД

КОРИСТЬ бджолиного меду. ЯК ВИБРАТИ, ВЖИВАТИ І ЗБЕРІГАТИ БДЖОЛИНИЙ МЕД

КОРИСТЬ бджолиного меду. ЯК ВИБРАТИ, ВЖИВАТИ І ЗБЕРІГАТИ БДЖОЛИНИЙ МЕД

Корисні властивості МЕДУ

Мед — унікальний продукт, подарований нам природою. Про цілющі, дивовижні властивості меду було відомо ще в давнину. У старовинних лікарських порадниках Давньої Русі є безліч рецептів на основі меду.

В даний час властивості меду добре вивчені і широко використовуються для профілактики і лікування різних захворювань. Адже крім характерного неповторного смаку та аромату, завдяки яким він так любимо багатьма людьми і широко використовується, як в кулінарії, так і в якості самостійного продукту, мед володіє прекрасними антибактеріальними, бактерицидними і протизапальними властивостями.

Завдяки фитонцидам і ферментам, що входять до складу, мед має здатність зупиняти ріст хвороботворних бактерій. Цукор, мінеральні речовини, різні мікроелементи, ферменти й вітаміни, такі як В1, В2, В3, піридоксин, вітамін Н, нікотинова кислота, вітаміни РР, Е і С, що входять до складу меду, надають загальнозміцнюючу, тонізуючу дію на організм людини.

Мінеральні речовини. а особливо мікроелементи, впливають на зміцнення скелета людини, процес обміну речовин, гармонов, виконують функцію переносу кисню, перебувають у складі ферментів і вітамінів, без чого нездійсненно перетворення вступників харчових речовин в організм.

Завдяки схожості меду з мінеральним складом крові натуральний бджолиний мед дуже швидко засвоюється організмом людини, причому компоненти меду засвоюються більше ніж на 95%, покращуючи при цьому процес травлення.

Мед ефективний при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, внутрішніх органів, захворювань серцево-судинної системи, таких як атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія та ін.

Амінокислоти, що входять до складу меду, поліпшують діяльність головного мозку, пам’ять. Антиоксиданти сприяють виведенню з організму шкідливих речовин, важких металів, запобігають виникненню ракових пухлин, сприяють збереженню молодості організму.

Доведено, що мед допомагає збільшити кількість пробіотичних (потрібних) бактерій у травних каналах, що допомагає зміцнити імунну систему, поліпшити травлення, зменшити холестерол і уникнути раку прямої кишки.

Мед використовується в якості основи для різних масок, компресів, пом’якшує шкіру, має загоює дією, ефективний при лікуванні опіків, порізів, різних ран, шкірних запалень, виразок і пухлин. Причому він ефективний як при лікуванні недавно утворилися ушкоджень, так і для затягування шрамів і рубців. Історія подібних компресів в народній медицині нараховує вже безліч тисячоліть.

Деякі дослідження показують, що крапелька меду, якщо її закапати в око, може вилікувати негострі форми кон’юктівіта. Метали меду зменшують кількість цукру в крові, а також сприяють адекватному процесу кровотворення. Мед призначається як профілактичний засіб для вагітних жінок; він допомагає впорається з депресіями і стресами.

Завдяки своїм антисептичним властивостям, мед, особливо в поєднанні з лимоном, може використовуватися для внутрішнього перорального застосування при фарингітах і ларингіті.

Але при вживанні меду необхідно пам’ятати золоте правило харчування — все добре в міру, а при використанні меду як лікувального засобу врахувати, що він є засобом неспецифічний терапії, і його слід вживати в комплексі з іншими препаратами.

Протипоказання

Мед протипоказаний людям страждаючим алергією на продукти бджільництва, а також хворим на цукровий діабет. Необхідно порадитися з лікарем і перед тим, як давати мед дітям, хворим золотухою і ексудативним діатезом.

Тим, хто страждає вираженою емфіземою легенів, бронхіальну або серцевою астмою, міокардитом, клапанним пороком серця і туберкульоз легень, а також при високій температурі, протипоказані лише інгаляції з медом.

При використанні меду в лікувальних цілях, його рекомендується приймати в розчиненому вигляді, так як в такому випадку компоненти меду краще засвоюються організмом.

У розділі "Рецепти народної медицини" і "Секрети краси і молодості" Ви знайдете безліч народних рецептів на основі меду для збереження здоров’я, краси та молодості Вашого організму.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ МЕД

Так як же правильно вибрати мед і уникнути неякісної продукції або підробок. Спробуємо розібратися.

Існують безліч видів натурального меду. Їх назви відповідають рослинам-медоносів з яких мед був зібраний бджолами. Наприклад гречаний, липовий, ріпаковий мед, мед з акацій, конюшини, кульбаб, вересу, еспарцетовий мед. Крім квіткового існує також падевий мед.

Падь — це солодкувата рідина, що містить цукристі речовини, які відділяються листям і пагонами деяких рослин, а саме: — дуба, клена, верби, сосни та ін. Ця безбарвна солодка рідина не відрізняється особливо від нектару і за своїм хімічним складом дуже близька до нього . Іноді коли навколо пасіки немає або не вистачає квітучих рослин, бджоли збирають падь. Мед при цьому виходить більш темний, густий і менш ароматний, іноді має вельми спецефічні смак, у своєму складі містить менше корисних речовин, відрізняється меншим антибактеріальним ефектом, ніж квітковий мед.

Бактерицидність меду (здатність зупиняти ріст хвороботворних бактерій) залежить від його ботанічного походження. Максимальна бактерицидность спостерігається у падевого ялинового, соснового і пихтового меду, а також квіткового меду з каштанів. Мінімальна — у меду з липи, вересу, борщівника, конюшини.

Колір меду і густота також залежать від його виду. Колір може варіювати від світло-жовтого до темно-коричневого. Так же колір меду змінюється при тривалому зберіганні, він стає темніше, а в разі кристалізації (зацукровування) навпаки світліше.

По густоті розрізняють:

дуже рідкий мед — мед з акацій, конюшини,

рідкий — мед з ріпаку, гречки, липи,

густий — мед з кульбаби, еспарцетовий мед,

клейкий — падевий мед,

студнеобразная — мед з вересу.

Кристалізація меду є природним процесом і залежить від декількох факторів. Це і тривалість, і температура зберігання, а також наявність дрібних частинок пилку в меді. Якщо мед засахарілся, це можна виправити, злегка розігрів його. Але варто мати на увазі, що при нагріванні, а також при тривалому зберіганні меду, частина корисних речовин втрачається, особливо вітамін С.

При виборі меду варто звернути увагу на його запах. Він не повинен бути кислим. Кислий запах, а також наявність в меді повітряних бульбашок і піни на поверхні можуть свідчити про бродінні продукту.

Бродіння меду може відбувається при неправильному зберіганні продукту. Такий мед не бажане вживати в їжу. Так само варто звернути увагу на умови в яких зберігається мед. Рекомендована температура приміщення де зберігається мед не повинна перевищувати п’ятнадцяти градусів Цельсія, а вологість повітря — двадцяти відсотків.

Більш висока температура може сприяти його бродінню. Мед має здатність дуже добре вбирати всі навколишні його запахи, тому він повинен знаходитися в щільно закритій банці або дерев’яному резервуарі.

На жаль зустрічаються продавці, які в цілях отримання додаткової вигоди, додають в мед різні домішки, такі як крохмаль, цукровий сироп, пісок итд Для того щоб перевірити мед на наявність домішок можна розчинити невелика його кількість у воді. Вийде злегка мутнуватий розчин. Якщо при цьому виявиться який-небудь осад, це буде свідчити про наявність у меді домішок. Виявити вміст у меді крохмалю можна ще одним простим способом.

Досить крапнути краплю йоду на мед. Якщо він містить крохмаль, то крапля забарвиться в синій колір.

Для того, щоб визначити, чи не додавався Чи в мед цукровий сироп, достатньо просто покласти трохи меду на аркуш паперу і підпалити його. Якщо при горінні мед буде плавитися, значить перед Вами якісний мед, якщо мед буде обвуглюватися, значить в нього додали цукор.

У продажу також присутній штучний мед, вироблений на підприємствах харчової промисловості. За корисності і лікувальним властивостям він практично не має нічого схожого з натуральним медом. Його відрізняє також слабовираженний аромат.

Натуральний мед завжди має багатий ярковираженний аромат, характерний того рослині-медоносу з якого він зібраний.

Кращим варіантом, щоб уникнути неякісної чи підробленої продукції є покупка меду в сотах, причому віск містить в собі безліч корисних речовин.

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ МЕД

Оптимальною температурою зберігання меду є температура від п’яти до п’ятнадцяти градусів Цельсія при відносній вологості повітря не більше 20%. Зберігати мед рекомендується в щільно закритій скляній або дерев’яній тарі. У разі використання дерев’яній ємності для зберігання, необхідно, щоб вона не мала запаху, так як мед чудово вбирає в себе всі сторонні запахи, які його оточують.

У даних умовах мед може зберігатися дуже довго, але варто врахувати, що при тривалому зберіганні, частина корисних речовин все ж поступово втрачається. Але й не варто брати на зберігання недозрілий мед (рідкий, стікає з ложки), так як він швидко закисне.

Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!