Коли з’являються і де шукати опеньки.

Коли з'являються і де шукати опеньки.

Коли з’являються і де шукати опеньки.

Опеньок осінній або справжній відноситься до їстівним пластинчастим грибам. Цей цікавий гриб може бути як сапрофітом органічні речовини отримує від відмерлих організмів, так і паразитом часто поселяється на коренях і біля основи живих дерев, завдаючи їм шкоди.

Опис

Складається він з плодового тіла і підземних коренів грибниці. Грибниця має вигляд довгих товстих шнурів, за допомогою їх опеньок харчується і розселяється. Крім того, вона цікава однією властивістю: під корою і шаром перегною на коренях опеньків відбувається окислення міцелію, чому нитки грибниці світяться.

Капелюшок у молодого гриба кулястої форми, потім вона із зростанням стає опуклою, а у старого практично плоскою з горбком посередині. Краю капелюшки у молодих загорнуті всередину, пізніше вони виправляються. На поверхні знаходяться дрібні тонкі лусочки коричневого кольору.

Діаметр капелюшка може бути від 1 до 8см. Окрас- коричневий або жовто-коричневий. Пластинки білого або коричневого кольору, у молодих опеньків вони закриті пленочкой, пізніше із зростанням гриба вона рветься, утворюючи кільце на ніжці.

Ніжка зазвичай коротка, але може досягати 10-12см, циліндричної форми, тонка, міцна і щільна, мається біле кільце з плівки. Окрасою біля основи коричневий, ближче до капелюшку білуватий.

М’якоть гриба білого і жовтого кольору, на смак не гірка і не виділяє соку, запах приємний.

У ніжці м’якоть грубіше і волокнисті, ніж в капелюшку.

Де росте

Поширені по всій лісовій зоні Росії. Ростуть вони на пнях, корінні, стовбурах і біля них як на хвойних, так і на листяних породах дерев. Особливо часто опеньки з’являються на вільхи, берези і осики. Час появи серпень.

Найбільша кількість (шар) їх виростає після осінніх туманів, продовжують вони рости аж до самого жовтня.

Збір

Не складний т.к. вони ростуть великими сім’ями, іноді на одному місці вдається відразу нарізати невелику корзину. Але в несприятливі для них роки доводиться багато пройти по лісі, перш ніж набереться козуб.

Під час збору потрібно бути уважним і пам’ятати, що крім справжніх опеньків існують і помилкові.

Помилковий опеньок є отруйним грибом, щоб він випадково не опинився у вашому кошику необхідно вміти їх розрізняти

Відмінності його від їстівного гриба

  1.  Опеньок осінній росте тільки на деревині, а помилковий на землі. Для того щоб це дізнатися, можна розрити перегній і подивитися, де розташована грибниця на деревині або землі.
  2.  У неправдивих грибів забарвлення капелюшки яскраво-червона або зеленувато-сіра, пластинки також зеленувато-сірі.
  •  Помилкові не мають на капелюшку лусочок і кільця на ніжці.
  • Свіжі такі гриби гарні в вареному і смаженому вигляді, але найкраще вони вийдуть в маринованому вигляді.

    Для збереження на зиму їх заморожують, сушать, маринують і іноді солять.

    Маринування

    Для маринування годяться молоді міцні опеньки. Зібрані гриби необхідно перебрати, відрізати ніжки, а потім їх перед самою варінням помити. Підготовлені гриби зважують і розраховують необхідну кількість спецій: на 1кг. грибів береться 1/2 частину склянки води, лимонна кислота на кінчику ножа, 1ст ложка солі.

    Потім їх опускають у каструлю, заливають водою, додають перераховані вище інгредієнти і ставлять на вогонь.

    Під час варіння опеньки необхідно помішувати і видаляти піну. Варити з моменту закипання слід приблизно 15хв. Готовність можна визначити за такими ознаками: гриби опускаються на дно, а розсіл світлішає.

    Коли вони зваряться, їх дістають з каструлі і розкладають на решето. Після того як вода стече, складають у чисті, бажано стерилізовані, банки таким чином, щоб вони зайняли близько 3/4 об’єму. Потім заливають підготовленим заздалегідь маринадом.

    Маринад готується так: на 1л. питної води береться 1.5ст. ложки солі, 1ст. ложка цукру, 1 чайна ложка 80% оцтової есенції, 5 горошин чорного перцю, 3шт. лаврушки, гвоздики і кориці.

    Після 12-15хв. кип’ятіння маринад буде готовий.

    Готовий продукт необхідно стерилізувати, як це зробити, можна подивитися тут.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!