Кекс на молоці

Кекс на молоці

Кекс на молоці

Пишний, соковитий домашній кекс готується настільки не складно, що варто час від часу балувати їм свою сім’ю. Та й продукти для його основи потрібні з розряду тих, що завжди є в будинку: борошно, яйця, масло, цукор. От хіба що молоко…

Це ж потрібно продумати все заздалегідь. Встати рано вранці, коли в ташкентських спальних кварталах з’являються перші продавщиці молока. Дочекатися їх бадьорого крику: «Моо-ло-КОГО! Свіжий-кіслииий мо-ло-КОГО…» Вискочити у двір спросоння, в шльопанцях, халаті і скуйовдженим волоссям. Купити молоко. Закип’ятити.

Відмити плиту, залиту втекли молоком. Остудити молоко, прибрати в холодильник. Віддраїв каструлю після молока. І бадьоренько відправитися на роботу зі щасливим наміром спекти ввечері кекс.

О, ні, ні! Давайте уявимо іншу картину.  Ви не встає вранці спозаранку. Ви спокійно збираєтеся на роботу зі щасливим наміром спекти ввечері кекс. Тихим сімейним ввечері, після вечері, ви відкриваєте дверцята кухонної шафи, дістаєте з полиці пачку молока Nestle Sutim. Причому вибираєте ту, на якій написано — 6%, з ним кекс буде смачніше.

Молоко вже очищено, без домішок, запаху і шкідливих мікроорганізмів.  Витягаєте баночки і пакетики з борошном, яйцями, маслом і цукром, і приступаєте до випічки кексу.

Кекс на молоці Nestle Sutim 6% виходить дуже м’яким і соковитим. Його не потрібно додатково просочувати.

  • Борошно — 3 склянки (250 мл)
  • Яйця — 5 шт.
  • Цукор — 1стакан
  • Молоко Nestle Sutim 6% — 1 стакан
  • Вершкове масло або маргарин для випічки — 200 г
  • Горіхи подрібнені —  ? склянки
  • Ізюм — 2/3 склянки
  • Розпушувач — ?  ч.л.
  • Цукрова пудра — 1 ст.л.
  • Вам буде комфортніше працювати, якщо ви приготуєте всі продукти відразу. Для початку просійте борошно через сито і розмішайте в ній розпушувач.

    Ізюм переберіть, видаліть плодоніжки і промийте. Викладіть родзинки в чашку і залийте його окропом, щоб він розпарився і став м’якшим.

    Горіхи зімну в ступці до дрібної та середньої крихти.

    Розтопіть масло. Цю процедуру найпростіше провести в мікрохвильовій печі. Для цього поріжте масло на скибочки тонший. Складіть в чашку. Встановіть потужність мікрохвильовки на 450 Вт, а таймер — на 3 хвилини. Якщо масло не розтопилося повністю, то додайте ще хвилину в такому ж режимі.

    Масло має бути рідким і теплим, але не гарячим. В ідеалі — воно ще навіть не стане прозорим.

    Тепер яйця. Їх краще взяти охолодженими. Адже ми будемо збивати білки, а збиваються вони найкраще в холодному вигляді. Розбийте яйця таким чином, щоб вийшли дві нерівні частини шкаралупи. Переливаючи жовток з однієї в іншу, відокремте білки від жовтків.

    Білок буде просто стікати в чашку.

    Влийте в жовтки молоко Nestle Sutim 6%  і розмішайте їх до однорідної суміші.

    У білки додайте трохи цукру і починайте збивати. У процесі збивання, підсипати цукор порціями. Такий спосіб введення цукру поліпшить, прискорить процес і пощадить ваш блендер.

    Збивайте до стійкої піни.

    З родзинок злийте воду і обсушіть його серветкою. Злегка припорошити родзинки борошном і перемішайте. Це позбавить його від надлишків вологи.

    Тепер прийшов час замісити тісто. У цей момент можна вже включати духовку на розігрів до 200 градусів.

    У вас три рідких складових тіста: жовтки з молоком, збиті яйця з цукром і розтоплене масло. А також борошно і добавки у вигляді родзинок з горіхами.

    Влийте  в муку всі три суміші і вимішуйте дерев’яною ложкою рідке тісто. Вимішуйте до тих пір, поки не розчиняться грудки.

    Після цього додайте родзинки і горіхи і знову перемішайте.

    Підготуйте форму для кексу. Якщо вона у вас сучасна, силіконова, то її не потрібно змащувати маслом. Будь-яку іншу обов’язково змастіть — і дно її,  і стінки.

    Влийте рідке тісто у форму.

    Поставте форму з  тестом в центр духовки на годину.

    Обсяг тесту і товщина стінок майбутнього кексу досить великі.  І тут можуть виникнути три критичних моменту в процесі випікання.

    Момент перший — тріщини на поверхні.  Однак тріщини не є таким вже недоліком. Вони з’являються в більшості випадків. Щоб звести до мінімуму цю проблему, можна перші 25 хвилин випікати кекс при температурі 180 градусів, після чого збільшити її до 200.

    Момент другий — верхня частина кексу потемніла і запеклася, а в центрі — ще зовсім рідке тісто. Так буває, якщо температура в духовці недостатня, і ваш кекс просто сушиться по всіх поверхні, залишаючись сирим усередині.  Це може бути пов’язано з не герметичністю духовки і нерівномірним прогріванням. Якщо ж з духовкою все гаразд, то уникнути цієї біди можна на «раз-два-три». Просто тримайте напоготові квадратний шматок фольги.

    Якщо ви бачите, що поверхня кексу занадто швидко потемніла, то накрийте її фольгою, дзеркальної стороною вгору, і продовжуйте пекти далі.

    Момент третій — кекс піднявся, а потім опал. Причиною цього може стати тільки охолодження на перших хвилинах випічки. Не відкривайте духовку до тих пір, поки кекс не підніметься до потрібної величини.

    Отже, якщо відведений для випічки термін вже пройшов, то виймайте кекс і перевіряйте його на готовність. В  м’якою силіконовою формою це зробити просто. Потрібно відсунути силіконову трубочку в центрі від стінок кексу і подивитися — чи готове тісто навколо неї.  Кекс в твердій формі  потрібно проткнути дерев’яною шпажкою.

    Якщо кекс сирий, то ви побачите це відразу по слідах сирого тесту на дерев’яній поверхні.

    У разі необхідності доведіть кекс до готовності під фольгою.

    Готовий кекс переверніть і посипте цукровою пудрою. Подавайте до чаю.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!