Дієта 5п. Дієта при хронічному панкреатиті

Дієта 5п. Дієта при хронічному панкреатиті

Дієта 5п. Дієта при хронічному панкреатиті

Дієта 5п рекомендується при хронічному панкреатиті в період одужання після загострення і поза ним.

Дієта 5п нормалізує функцію підшлункової залози, забезпечуємо механічне і хімічне щадіння шлунка та кишечнику, зменшує збудливість жовчного міхура, попереджає жирову інфільтрацію печінки та підшлункової залози.

Дієта з підвищеним вмістом білка і одночасно зменшенням жирів і вуглеводів (зокрема, цукру). Різко обмежені екстрактивні речовини, пурини, тугоплавкі жири, холестерин, ефірні олії, груба клітковина.

Увага! Смажені страви виключені.

Збільшено кількість вітамінів і ліпотропних речовин. Страви в основному в протертому і подрібненому видах, зварені у воді або на пару, запечені. Гарячі і дуже холодні страви категорично протипоказані.

У день організм отримує 110-120 г білків (60-65% тварини), 80 г жирів (15-20% рослинні), 350-400 г вуглеводів (30-40 г цукру), 20-30 ксиліту замість цукру в солодкі страви , 10 г натрію хлориду (повареної солі), 1,5 л рідини. Енергетична цінність раціону складає 2600-2700 ккал. Їжу приймають 5-6 разів на день.

При дієті №5 при хронічному панкреатиті дозволяються:

  • пшеничний хліб з борошна 1-го і 2-го сортів (підсушений або вчорашній, у вигляді сухарів), несолодке сухе печиво;
  • протерті і полувязкіе каші з вівсяної, гречаної, манної крупи, рису, відварені на воді і навпіл з молоком, круп’яні суфле, пудинги з сиром, запіканки, відварені макаронні вироби;
  • молочні продукти (переважно зниженої жирності: свіжий некислий сир 9% -ної жирності і нежирний, кальцинований в натуральному вигляді, насту, парові і запечені пудинги (молоко — при переносимості), кисломолочні напої, сметана та вершки (в страви), сир нежирний і негострий;
  • м’ясо та птиця нежирних сортів (яловичина, телятина, кролик, курка, індичка), у відварному (або паровому) вигляді, протерті і рубане (котлети, кнелі, пюре, суфле, бефстроганов та ін.), нежирні курчата, кролик, телятина — шматком, відварні;
  • супи вегетаріанські протерті з картоплею, морквою, кабачками, гарбузом, з манною, вівсяної, гречаною крупою, рисом, вермішеллю;
  • овочі відварні і печені в протертому вигляді (картопля, морква, цвітна капуста, спекла, кабачки, гарбуз, зелений горошок);
  • стиглі м’які некислі фрукти і ягоди, протерті сирі, запечені яблука, протерті компоти зі свіжих (і сухих) фруктів, желе, муси на ксиліт (сорбіті) або напівсолодкі на цукрі;
  • молочні соуси, фруктово-ягідні напівсолодкі підливи на некрепком овочевому відварі (борошно НЕ пасерують);
  • нежирна риба (у відвареному вигляді), шматком і рубана, заливна після відварювання;
  • білкові омлети з 2 яєць, жовтки — обмежено (до 1/2 в день) в страви;
  • слабкий чай з лимоном, напівсолодкий або з ксилітом, молоком, відвар шипшини, фруктово-ягідні соки без цукру, розбавлені водою, — при переносимості;
  • вершкове масло (30 г), рафіновані рослинні масла (10-15 мл) — в страви.
  • При дієті №5 при хронічному панкреатиті виключаються:

  • житній і свіжий хліб, вироби з листкового і здобного тіста;
  • супи на м’ясному, рибному бульйоні, відварі грибів і овочів, з пшоном, молочні супи, борщі, щі, холодні — окрошка, борщ;
  • жирні сорти м’яса, качка, гусак, копченості, ковбаси, консерви, печінка, мізки, нирки;
  • жирні види, смажена і тушкована, копчена, солона риба, консерви, ікра;
  • молочні продукти підвищеної жирності і з включенням цукру;
  • страви з цілісних яєць, особливо зварених круто і смажених;
  • бобові, розсипчасті каші (обмежено — перлова, ячна, кукурудзяна крупа, пшоно);
  • білокачанна капуста, баклажани, редька, ріпа, редис, цибулю, часник, щавель, шпинат, перець солодкий, гриби;
  • сирі непротерті фрукти і ягоди, виноград, фініки, інжир, банан та кондитерські вироби, шоколад, варення, морозиво;
  • соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, томатний, всі прянощі;
  • кава, какао, газовані і холодні напої, виноградний сік.
  • Дієті №5 при хронічному панкреатиті. Зразкове меню дня

    Каша рисова молочна

    Крупу промити і засипати в киплячу воду. Варити 5-8 хв, після чого відкинути на друшляк (або на решето). Коли з рису стече вода, перекласти його в каструлю з підсоленим гарячим молоком і, помішуючи, варити на слабкому вогні 15 хв.

    Потім покласти цукор, розмішати і поставити кашу для упрівання на 10-15 хв на водяну баню.

    Омлет білковий

    2 яєчних білка, 10 г сметани, 50 мл молока, 5 г вершкового масла.

    Білки з’єднати з молоком. Ретельно змішати продукти віночком, вилити в спеціальний піддон пароварки, змащене маслом, і полити сметаною. Готувати відповідно на пару.

    Перед подачею на стіл скропити олією.

    Обід. Суп овочевий, яловичина з чорносливом, картопля відварна, компот із сухофруктів.

    Суп овочевий

    80 г білокачанної капусти, 20 г ріпчастої цибулі, 75 г картоплі, 20 г моркви, 20 г зеленого горошку, 10 г кореня петрушки, 5 мл рослинного масла, 3 г зелені петрушки, 8 г сметани, вода.

    У киплячу воду покласти крупно нарізану картоплю і варити його протягом декількох хвилин. Потім додати нашатковану капусту, нарізані і пасеровані на олії моркву, цибулю, корінь петрушки і варити до готовності. Наприкінці варіння покласти зелений горошок і посипати суп зеленню.

    Перед подачею на стіл додати сметану.

    Яловичина з чорносливом

    125 г яловичини, 15 г чорносливу, 10 г моркви, 5 г кореня петрушки, 15 г ріпчастої цибулі, 5 г томат-пасти, 10 г вершкового масла.

    Зварене до напівготовності м’ясо нарізати на порційні шматки. Моркву і цибулю подрібнити часточками (цибуля пробланшировать). Чорнослив промити, кісточки видалити.

    Підготовлене м’ясо, овочі, чорнослив, масло, розведену водою томат-пасту тушкувати в сотейнику до готовності. Подавати м’ясо з корінням і чорносливом.

    Сподобалася стаття? Поділися нею з друзями!